Concurs de machete 2019
Prin concursul de machete Construcții celebre din materiale reciclabile am sperat ca elevii să devină mai conștienți cu privire la reciclare.
Astăzi, oamenii produc foarte mult gunoi. Este adevărat că şi în vremurile străvechi oamenii care trăiau în peşteri produceau gunoaie, iar atunci când peşterile se umpleau cu oase vechi, lemne şi alte reziduuri, aceştia erau nevoiţi să se mute în alt loc. În prezent,oamenii generează deşeuri mai mult ca niciodată. Însă, odată cu trecerea timpului au evoluat şi tehnicile de a elimina deşeurile din spaţiul în care locuim sau din locurile în care ne desfăşurăm activităţile. Cel mai important lucru este faptul că astăzi putem să valorificăm aceste deşeuri şi să le refolosim în avantajul nostru. Acest lucru este posibil prin reducere, refolosire şi reciclare, procese ce reprezintă cheia către o viaţă sănătoasă, într-un mediu curat.
Proiectul Construcții celebre din materiale reciclabile faza pe sector derulat în luna aprilie 2019 s-a adresat elevilor din clasele IX-XII și s-a desfășurat la Universitatea Tehnica de Constructii București, în cadrul Departamentului de Geotehnică și Fundații sub îndrumarea domnului profesor universitar Ernest Olinic, directorul acestui departament.
La concurs au participat 24 de elevi ce au format 6 echipe.Fiecare echipă a realizat în atelierele școală machete cu construcții celebre din materiale reciclabile,în special carton,plastic și resturi textile.Concursul a avut două etape și anume:prima în care echipele au prezentat câte un power-point cu construcția pe care doreau să o reproducă,proiectul machetei și vizita laboratorului de geotehnică,iar cea de a doua etapă a constat în prezentarea machetei și a modului de realizare a acesteia.
Unicul sponsor al concursului a fost firma Holcim România care a premiat elevii în cadrul Departamentului de Geotehnică și Fundații.
Holcim România acordă o importanță deosebită educației în școli cu privire la protecția mediului în care trăim și cu economisirea resurselor limitate de care dispunem, în contextul dezvoltării economice. Doamna Alina Cristea manager dezvoltare durabilă din cadrul Holcim a fost alături de noi pe tot parcursul acestui concurs și a fost un membru important al comisiei de evaluare a machetelor. In urma mediei obținute de fiecare echipă au fost desemnați câștigătorii.
Macheta premiată a fost cea care a reprezentat Ateneul Român realizată de elevii din
cl.a-IX -a D de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny.
Le mulțumesc colegilor și colaboratorilor implicați în organizarea concursului care în ciuda problemelor continuă să iubescă copiii ca și cum nu i-ar fi rănit niciodată nimeni.
Le mulțumesc elevilor participanți la concurs și profesorilor îndrumători.
Înainte să le dezvoltăm copiilor deprinderile șigândirea,trebuie să nu uităm să le educăm sufletele. Un copil educat este un om câștigat,iar copiii devin ceea ce trăiesc.Să nu uităm că ereditatea psihologică și temperamentul pot fi corectate prin educație și autoeducație, dar nu pot fi fundamental modificate. Pentru a avea încredere în copii trebuie să le acordăm noi încrederea. Copiii participanți la concurs și-au câștigat-o prin multă muncă, seriozitate, și entuziasm.
Prof.Ioana Zlătoianu
(415)