Concursul “Micul Montator “ la cea de-a IV-a editie
Concursul interjudețean Micul montator de gips carton, organizat de Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”din Bucuresti – director prof.Maria Radoi, în colaborare cu SINIAT Romania – manager tehnic ing.Bogdan Tulbure, – agent economic principal si sponsor al proiectului, ajuns în acest an școlar la cea de-a IV-a ediție, a reușit an de an să dezvoltate în rândul tinerilor interesul pentru o meserie de viitor, antrenând cât mai multi elevi din liceele de profil în familiarizarea montarii sistemelor de gips carton. Proiectul a avut ca scop principal dezvoltarea abilităților practice şi formarea deprinderilor pentru lucrul în echipă, elemente esenţiale pentru integrarea pe piața muncii. Proiectul s-a adresat cu predilectie elevilor din clasele a XI –a şi a XII-a.
Prin acest proiect elevii descopera tainele meseriei de “Montatorul de pereti si plafoane din ghips carton ” care se ocupa în principal cu stabilirea procedeului de placare, pregatirea operatiei de montare, efectuarea lucrărilor de placare la pereti, efectuarea lucrărilor de placare la tavane, finisarea rosturilor, precum şi cu întocmirea necesarului de materiale utilizate în montajul peretilor şi tavanelor din ghips carton etc.
Concursul “Micul Montator”a fost inclus în Calendarul Activitătilor Educative Regionale/Interjudetene – poz.132, avizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice pe anul 2015.
Proiectul s-a desfăşurat în atelierele Siniat din unitătile şcolare participante, responsabili cu instruirea practică a elevilor fiind instructorii tehnici zonali, Onica Vasile (zona Bucureşti-Muntenia), Baran Mihai (zona Moldova), Ocolişan Daniel (zona Transilvania-Banat) şi Dragan Damian(zona Dobrogea).
Coordonatorul proiectului este prof. Gănescu Daniel.
Activităţile propuse si demarcate au fost urmatoarele :
– Activitatea nr.1. Atelierul SINIAT; prelucrarea gips cartonului
– Activitatea nr.2. Standul elevilor ; formarea abilitãţilor practice
– Activitatea nr.3. Noutati în domeniul sistemelor de gips carton – întâlnire cu reprezentanţii firmei de profil Siniat ;
– Activitatea nr. 4. “Micul montator ”- Concurs pe teme de gips carton
– Activitatea nr.5. Fabrica de placi de gips carton – vizita de documentare
– Activitatea nr.6. Diseminarea rezultatelor proiectului în unitãţile şcolare
Programul proiectului a fost stabilit de comun acord cu toti factorii implicati în organizarea şi implementarea acestuia.
01-12.12.2014 Trimiterea invitatiilor si înscrierea liceelor participante;
15-23.12.2014 Desemnarea unui Formator în cadrul liceului;
22-23.01.2015 Instruirea Formatorului la “Scoala Tehnica si Inovatie Siniat” din Bucuresti – Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”:
- Ziua 1 – Instruire teoretica şi vizita la fabrica de montaj Siniat
- Ziua 2 – Instruire practica
02.02-13.03.2015 Instruirea elevilor în cadrul liceului
09.03-03.04.2015 Selectarea celei mai bune echipe de 2 elevi în cadrul liceului şi instruirea practica în atelierele Siniat din fiecare unitate şcolară;
07 – 09.04.2015 Desfasurarea concursului “Micul Montator” :
- Ziua 1 – Sosirea participantilor ; probleme organizatorice ;
- Ziua 2 – Proba practică/teoretică şi vizita la fabrica Siniat
- Ziua 3 – Vizita la muzeul Antipa, turul orasului Bucuresti şi premierea echipelor participante.
Punctul culminant al proiectului l-a constituit concursul Micul montator ”- Concurs pe teme de gips carton, în urma caruia Siniat România a premiat echipele cu cele mai bune aptitudini teoretice şi practice.
Valoarea financiarã a proiectului, care include costurile pentru materialele de promovare şi instruirea practicã a elevilor,pentru consumabile necesare instruirii practice, pentru organizarea şi desfãşurarea concursului, pentru masa şi cazarea participanţilor la concurs precum şi pentru acordarea de premii substanţiale elevilor evidentiaţi, a fost de aproximativ 9500 Euro, valoare suportatã integral de agentul economic- partenerul de proiect.
Concursului “Micul Montator”s-a desfasurat in saptamana “Să ştii mai multe, să fii mai bun”, respectiv 7- 9 aprilie 2015 la Colegiul Tehnic Anghel Saligny , concurs la care au participat echipe reprezantative din 8 licee tehnologice, 4 licee din tară (Colegiul Tehnic “Tomis” – Constanta, Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”- Iasi, Colegiul Tehnic “Independenta”-Sibiu, Liceul Tehnolgic – Macin) si 4 licee din Bucureşti (Liceul Tehnologic “Elie Radu , Colegiul Tehnic “Mihai Bravu”, Colegiul Tehnic “Mircea cel Bătrân” şi Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”).
Fiecare echipa reprezentativa a fost formată din câte 2 elevi selectionati la nivelul fiecarei unitati şcolare. Practic concursul a constat dintr-o probă practică având ca temă realizarea montajului din gips carton pentru un tip de perete şi o probă scrisă tip test grilă, prin care elevii au dat dovada deprinderilor şi priceperilor dobândite în cadrul activitătilor practice dar şi a cunoştintelor teoretice asimilate, atât de necesare în cadrul unei pregatiri profesionle la un nivel tehnic cât mai ridicat.
Toti elevii au fost premiati de sponsorul concursului iar câştigatorii primelor 3 locuri au fost răsplatiti cu premii consistente constând din aparatură tehnica performanta, echipamete de protectia muncii, documentati tehnice de specialitate.
Elevii premiati la cea de-a IV –a editie a concursului “Micul montator – aprilie 2015” sunt :
Premiul I – Colegiul Tehnic “Anghel Saligny “ reprezentat de elevii Nicolae Claudiu şi Vasile Nicolae Florian ; prof.coordonatori – Ganescu Daniel şi Sencovici Cristina
Premiul II – Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” – Iasi reprezentrat de elevii Moraru Mihai Mirel şi Scrijan George ; prof.coordonator – Pavel Constantin Cristian
Premiul III – Colegiul Tehnic “Mihai Bravu”reprezentat de elevii Chiss Paul şi Stefan Constantin ; prof.coordonator – Rat Irina
Editia din acest an scolar a fost un succes, aspect consemnat de elevii si profesorii participanti care au apreciat seriozitatea si profesionalismul manifestat constant pe toata durata proiectului de catre organizatori cat si implicarea agentului economic – Siniat Romania.
Festivitatea de premiere şi de închidere a concursului a fost onorată de prezenta domnului primar al sectorului 3 – Sorin Robert Negoită, de reprezentanti ai Consiliului local şi al Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti , reprezentat de către inspector de specialitate – doamna ing.Gabriela Lichiardopol.
În acelaşi timp profesorii, precun si partenerii nostri din departamentul tehnic SINIAT şi-au manifestat dorinta continuării acestui proiect cu mai multe echipe de elevi implicate si din cadrul mai multor licee tehnolgice din tară.
Coordonator proiect, prof. Daniel Gănescu
(726)