Fatade Urbane
FAȚADE URBANE
Concursul de desene Fatade urbane din cadrul Colegiului Tehnic Anghel Saligny Bucuresti desfasurat in perioada noiembrie 2014-ianuarie 2015 s-a adresat elevilor din clasele a IX a –a XII a pasionati de arhitectura urbana.Acesta a inceput ca toate actiunile din lume in imaginatie.Elevii au avut ca tema desenarea si decorarea unei fatade in stil grafitti.
Initial s-au inscris 30 de elevi,iar dupa prima etapa eliminatorie au ramas in cursa pentru premii 15 elevi.
In cadrul acestei actiuni am avut ca invitati pe arhitectul Stefan Petrache de la Aedificia Carpati si studenti de la Faculatatea de Arhitectura din Bucuresti.
Acestia, alaturi de colega nostra prof.Cristina Sencovici specialista in desen si prof.Ioana Zlatoianu coordonatoarea proiectului au explicat elevilor cum se realizeaza o fatada dupa un plan dat si cum se poate reamenaja o fatada deteriorata cu ajutorul decoratiunilor tip grafitti.
Prima etapa a constat in realizarea unei fatade dupa un plan dat.In cea de a doua etapa elevii au reprezentat pe o plansa A4 o fatada pe care ulterior au decorat-o.
Cea de a treia etapa a constat in votul profesorilor din scoala pentru cea mai buna lucrare,dintre cele finalizate,prezentata in expozitie.
Finalistii au realizat aceleasi desene, la o scara mai mare, cu acuarele,carioci,creioane,pe placi de gips carton asigurate de firma Siniat.
Elevii au fost premiati de catre scoala cu bilete la teatru,cu materiale pentru desen de catre firma Ceresit si 3 burse de pictura,desen si fotografie asigurate de Fundatia Culturala Calea Victoriei.
Prin acest concurs elevii au invatat sa nu fuga de incercarile si obstacolele la care ii poate supune soarta pentru ca numai infruntandu-le pot afla gustul sucesului si al fericirii autentice.
Eleva Bacrita Madalina clasata pe locul I la concursul “Fatade urbane” ne povesteste cate ceva despre ce a invatat in cadrul burselor de pictura si desen oferite de Fundatia Culturala Calea Victoriei.
Am avut o experienta de neuitat la “Fundatia Calea Victoriei”. Am invatat lucruri noi despre arta portretului de la lectorul Maria Irina Balan .In prima ora pe care am avut-o la cursul de portret am invatat despre “notiuni de baza despre desen si caracteristicile unui portret din profil si semiprofil”. Doamna profesoara ne-a explicat si ne-a ajutat pe fiecare in parte cum sa tinem carbunele si cum trebuie sa stam ca sa avem mereu aceasi perspectiva asupra obiectului pe care dorim sa-l desenam ,cum sa masuram ca sa putem reda pe foaie de desen portretul dorit.La cursul de portret ,am intalnit oamenii talentati si sensibili.Oameni cu experinte de viata diferite si cu varste diversificate,iar toti imparteam aceasi pasiune pentru arta.Cu ajutorul doamnei profesoare Maria Irina Balan am reusit toti sa ducem la bun sfarsit portretele lui Adonis si a lui Venus .
In a doua ora ,tema pe care a trebuit sa o respectam a fost ” Portret in culoare” ,unde a trebuit sa ne alegem un portret a unor diferiti artisti,pe care trebuia sa -l transpunem pe un carton mare.Mai intai, toti am facut schita,dupa care la sugestia doamne profesoare de portret Maria Irina Balan a trebuit sa adaugam culoare.Dansa ne-a explica despre imbinarea culorilor si cromatica lor ,si modul prin care trebuie sa le folosim ca sa putem reda expresivitate portretului nostru.De asemenea,dansa ne-a ajutat foarte mult cu informatiii si indrumari pentru a ne apropia si mai mult de portretul dorit.Eu am ales-o pe Frida Kahlo,fiind una dintre pictoritele mele preferate.
In a treia ora tema pe care a trebuit sa o respectam a fost”Compozitie cu portret”,unde a trebuit sa decupam diferite forme geometrice din ziare,cartoane colorate si sa ne jucam cu diversitatea tehnicilor pe care le-am acumulat pe parcursul cursului de portret,desen,pictura si colaj.
Cu ajutorul doamnei profesoare Maria Irina Balan am reusit sa imbin toate trei elemente intr-o singura lucrare.Am invatat tehnici noi,de care nici nu stiam despre ele.
De asemenea,eu am mai participat si la cursul de desen ale doamnei profesoare Teodora Varzaru,de la care am acumulat informatii despre arta desenului. Prima ora de desen a fost despre ” bazele desenului” ,unde cu ajutorul doamnei profesoare ,am deslusit cum sa incadrez o imagine pe foaia de desen. Cum se incepe o natura statica si ce inseamna compozitie ,care sunt regulile ei, ca sa poata indica daca o lucrare este buna sau nu.Am invatat cum sa masor si cum sa-mi coordonez simtul vizual mana-ochi.Am mai invata cat de pretioasa este forta liniei .Si ce inseamna linia modulata si cum poate sa ma ajute sa redau expresivitate desenului.
In a doua ora desen am aflat de la incredibila doamna Teodora Varzaru cum sa redau pe aceasi natura statica umbrele.Am invatat despre hasuri,si cum trebuie sa o folosesc corect ,despre tipuri de contrast,despre degradee-uri fine si tonuri subtile.
In a treia tema ,Doamna Teodora Varzaru ,ne-a invitat sa patrudem in lumea marilor artistilor ai lumii,si cu ajutorul unor fragmente ne vom inspira din desenele lui da Vinci , Renoir ,Rodin,Picasso,Van Gogh.Ne-a facut sa intelegem diferentele din desenul caracteristic picturii,cel al graficii,desenul de arhitectura sau cel al sculptorilor.
In a patra ora ne-am folosit de informatiile acumulate in cele trei ore si am incercat sa facem schite dupa corpul uman ,adica crochiuri .Mi s-a dezvolltat simtul artistic si acum am increderea ca pot concepe o lucrare mai buna avand toate tehnicile necesare invatate la acest curs al lectorului Teodora Varzaru.
Ii multumesc doamnei Ioana Zlatoianu de la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”pentru ca in cadrul concursului Fatade urbane m-a premiat impreuna cu aceasta minunata fundatie ,unde am intalnit oameni ce vor sa ma ajute si pe mai departe ca sa-mi dezvolt si mai mult simtul artistic si sa merg pe acest drum al artei.Le multumesc celor doua doamne minunate Teodora Varzaru si Maria Irina Balan pentru tot sprijinul acordat pe parcusul orelor de desen si de portret si pentru toate indrumarile si informatiile pretioase acumulate .
(535)